Για Τον Τόνο Αλοννήσου
Ο τόνος της Αλοννήσου, γνωστός και ως τονάκι Αλοννήσου, είναι προϊόν συσκευασμένου τόνου, που ανήκει στα είδη του λευκού, ερυθρού και κιτρινόπετρου τόνου. Θεωρείται δε καλύτερος από εκείνον του Ειρηνικού ή Ατλαντικού ωκεανού ή άλλων ανοιχτών θαλασσών καθώς λέγεται πως δεν περιέχει ποσότητες βαρέων μετάλλων. Το νερό της Μεσογείου δεν περιέχει μεγάλες ποσότητες υδραργύρου σε σχέση με άλλες ανοιχτές θάλασσες.
Tο επιστημονικό όνομα του λευκού τόνου είναι Thunnus alalunga της οικογένειας Scombridae. Το μέγιστο βάρος του μπορεί να φτάσει τα 45 κιλά, με ανώτερο μέγεθος τα 130 εκατ. Αν και μικρά σε μέγεθος το κρέας τους θεωρείται εύγευστο , είναι μαλακό και πολύ υγιεινό.
O τόνος, αποτελεί μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, βιταμινών και ιχνοστοιχείων, ενώ ταυτόχρονα είναι ο ιδανικός τρόπος να συνδυάσετε μια εκλεπτυσμένη γεύση με μια ισορροπημένη διατροφή.
Ο φρέσκος τόνος ανήκει στα λεγόμενα λιπαρά ψάρια, τα οποία χαρακτηρίζονται από υψηλές περιεκτικότητες σε ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα
Ο τόνος αλοννήσου θεωρείται εκλεκτό προϊόν, παγκοσμίως γνωστό για τη γεύση του και χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές, ακόμη και για σούσι, και μπορεί να καταναλωθεί και σκέτος.